Wat zijn de regels voor het succesvol maken van een pakket?

 

 

1. Welke verpakking moet ik kiezen?

 

a. Welk budget heb ik voor mijn verpakking?

Voordat u de ""ideale verpakking"" voor uw product gaat bedenken, is het nodig om een budget op te stellen en hierbij het volgende te overwegen:

 • De waarde van het product dat u wilt laten leveren
 • De breekbaarheid van het product
 • De wijze van transport en de daaraan verbonden risico's
 • De kans op een retourzending

Dit is zoals wij het zien: Pas op dat u kosten en prijzen niet met elkaar verwart! Vergeet niet dat de verpakking de beste verzekering is van uw product. Bezuinigen op de verpakking kan u de waarde van het geleverde product kosten als deze wordt beschadigd tijdens het transport.

b. Verschillende soorten voor verschillende functies:

De 3 belangrijkste functies van verpakkingen:

 • De buitenmantel

Deze zal het product beschermen tegen alle aanvallen: schokken, wrijvingen, water, stof, etc. : het moet duurzaam en waterbestendig zijn. Boven alles biedt deze ""mantel"" stevigheid en onderhoud van het pakket. Over het algemeen biedt een doos ook deze functie, met een simpele, dubbele of driedubbele groef, als een krat. Het is mogelijk om de verschillende voordelen van elke verpakking te combineren: bijvoorbeeld strechfolie die de doos waterdicht maakt, het oppervlak beschermt en de structuur versterkt.

De kwaliteit van de doos en het type groef zijn gerelateerd aan het type van verzending, maar ook aan de grootte en het gewicht van het pakket. Pas op dat u de weerstand niet verwart met de verticale compressie van de doos (dit is het maximale gewicht dat op de doos kan worden aangebracht). We kunnen concluderen dat voor een goede stevigheid een dubbele groef nodig is voor lange of volumineuze pakketten, net als voor zware producten.

Laat nooit een pakket verzenden met de beschrijving van het product dat erin zit, in de hoop dat u mensen met verkeerde intenties kan omzeilen, stuur dan liever een anoniem pakket!

 • Het matras van de binnenkant

Het omhulsel is niet alles: voor een goede bescherming van uw product is het ook nodig dat deze de nodige schokken kan weerstaan!

Om schade aan uw product door schokken te vermijden is het nodig dat u deze zo goed mogelijk beschermt. Dit geldt des te meer wanneer uw producten zwaar zijn. Het is ook belangrijk dat de ruimte tussen de ""mantel"" en uw producten niet te groot is. We vinden dezelfde logica bij een auto.... zou u rijden zonder riem om of zonder airbag?

Er zijn veel verpakkingen die zorgen voor veiligheid en bescherming. Onze partner Embaleo kan voor de optimale oplossing zorgen, afhankelijk van uw behoeften. Over het algemeen geldt het volgende:

 • Voor zware producten is het gebruiken van verfrommeld kraftpapier een erg goede oplossing: het is ecologisch, goedkoop, en het heeft het grote voordeel dat het bestendig is tegen meerdere schokken (in tegenstelling tot systemen met luchtzakken).
 • Systemen met luchtzakken zijn als een legioen: vol kleine bubbels van noppenfolie. Over het algemeen kiezen we voor de grootste luchtzakken voor de kleinste producten! De plastic ballonnen met lucht zijn zeer geschikt voor een snelle bescherming (de lege ruimte wordt snel opgevuld), bijvoorbeeld voor voorwerpen als een bril. De noppenfolie heeft het voordeel dat het grote oppervlaktes tegen impact kan beschermen: het is bijvoorbeeld zeer geschikt voor meubels.
 • Schuim, dat beschikbaar is als schuimfolie, schuimprofiel of schuimplaat is een andere oplossing. Schuim heeft als voordeel dat het contact van de oppervlakten behouden wordt: dit is ideaal om producten te beschermen tegen krassen door wrijving. De combinatie van schuim + bubbels heet ""flexfoam"", en is een uitstekende keuze voor kunstwerken, met name voor schilderijen.
 • Nieuwe innovatieve systemen zijn in opkomst, dit is te zien aan de zelf opblazende kussens in polyurethaanschuim: een chemisch proces kan ervoor zorgen dat het kussen perfect om uw product past. Dit is ideaal voor fragiele voorwerpen van grote waarde.
 • Tenslotte zijn kalibratie deeltjes of chips geschikt voor lichtere onderdelen. Aangezien ze verontreinigen en vuile stoffen genereren zijn ze een beetje verwaarloosd ten opzichte van de huidige luchtsystemen of kraftpapier, maar ze blijven populair, vooral vanwege hun ""natuurlijke decor"".

 

 • De ergonomie

En als de beste oplossing voor het niet laten breken van uw producten nou eens het volgende was; ervoor zorgen dat ze niet vallen?

Er is altijd kans op een onvoorzien ongeval, maar er zijn manieren om het risico te verminderen.

Tijdens het transport zal uw pakket onderworpen worden aan verschillende handelingen, door mensen of door machines. Hoe makkelijker dit wordt gemaakt, hoe minder kans op een val!

Probeert u zoveel mogelijk:

 • Het pakket niet onnodig langer te maken (stapelen is beter dan alle producten naast elkaar)
 • De gewichten in het pakket te verdelen: de zwaarste in het midden onderaan, de lichtste aan de buitenkant
 • Te zorgen voor een ""glad"" oppervlak: geen uitstekende handvaten, etc.
 • Te zorgen voor een vierkante vorm die niet om kan rollen
 • .... het de bezorger het over het algemeen zo gemakkelijk mogelijk te maken!

 

c. De voorbereidingstijd

Een belangrijke factor in de keuze is de tijd die u heeft voor het maken van de bestelling. En ja, zoals het spreekwoord zegt, tijd is geld. De vraag hangt af van of u iemand heeft die deze taak voor u kan uitvoeren. In dat geval zijn 5 minuten die u aan tijd heeft gewonnen, 5 euro die u heeft kunnen besparen! Als u regelmatig dezelfde leveringen bestelt, is het tijd om u deze vraag te stellen. Er zijn bijvoorbeeld alles-in-één oplossingen die u flink wat tijd kunnen besparen. Denkt u bijvoorbeeld aan alles-in-één postboxen, die al tape en schuim bevatten! Apparatuur dat kraftpapier verfrommelt kan ook winstgevend zijn vanwege de snelle werking..... De tijd die u besteedt aan het inpakken van het pakket zou ook evenredig kunnen zijn met de kwaliteit van de gekochte producten.

 

 

d. De kwaliteit

Het kopen van een kwaliteitsverpakking is niet per definitie duurder, het gaat erom dat u de goede aanbieder vindt! Er moet aandacht besteed worden aan de kwaliteit van de verpakkingen om een miskoop te vermijden. Denkt u bijvoorbeeld aan tape: bij de ene kwaliteit heeft u misschien dubbel zoveel tape nodig als bij een andere kwaliteit, en bent u ook nog eens drie keer zo lang bezig met het inpakken! Als u meer dan 30% bezuinigt op een product, is het onnodig te vermelden dat u uiteindelijk bij het verlies van uw te leveren product een totaal verlies zult lijden! Ook hebben we het al eerder gehad over het aantal groeven van een doos, maar we mogen niet vergeten dat de kwaliteit van het karton net zo belangrijk is... Kortom, we moeten niet slechts op één aspect letten bij de keuze van een verpakking!

e. Het gewicht

De meeste transportbedrijven factureren hun diensten op basis van het gewicht van de pakketten. Voor het maken van u keuze is het belangrijk dat u hier rekening mee houdt. Dit is met name het geval wanneer u moet kiezen tussen een doos met een enkele of een dubbele groef. Als de dubbele groef niet nodig is kunt u bezuinigen op de prijs van uw verpakking én op de prijs van uw levering! Omgekeerd moet u ook oppassen om niet te streng te bezuinigen: de grootte van een verpakking zo veel mogelijk proberen te beperken om enige tientallen centen te besparen, kan leiden tot veel spijt wanneer uw product erg kostbaar is...

f. De afmetingen

Natuurlijk proberen we altijd naar een verpakking te zoeken die qua grootte zo dicht mogelijk op uw product lijkt. Maar let op 2 punten: U moet een beetje vooruit denken als het om de afmetingen van de verpakking gaat. De verpakking zal niet kunnen sluiten als hij te nauw om uw product heen zit (en dit kan de verpakkingstijd vertragen).

U dient ook te letten op de gegeven afmetingen: dit zijn externe of interne afmetingen (welke u het meest interesseren). Er moet ook rekening gehouden worden met het materiaal, karton is bijvoorbeeld relatief zacht en elastisch (het is geen stuk zilverwerk of mechanisch). Op enveloppen of bubbel enveloppen moet u altijd rekening houden met de dikte van uw product. Aarzel niet om een grotere verpakking te nemen als u het niet zeker weet!

g. Maatwerk versus standaard

Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld: moet ik mijn producten in een gepersonaliseerde verpakking sturen, met de kleuren van mijn logo erop? Voor een webwinkel is de verpakking het eerste contact tussen de klant en het merk. We kunnen dus stellen dat de presentatie een belangrijke rol speelt! De personalisatie kan ook belangrijk communicatiemiddel zijn. Ook zorgt een op maat gemaakte verpakking voor de ideale afmetingen om uw producten te verzenden. Alle verpakkingen kunnen gepersonaliseerd worden, maar het pas redelijk om dit vanaf een bepaalde hoeveelheid te doen! Want inderdaad, het personaliseren van uw verpakking brengt aanzienlijke extra kosten met zich mee. Om te beginnen is het personaliseren van uw tape een goed compromis, hier zijn minder kosten bij betrokken, en het biedt de voordelen goed zichtbaar te zijn en de mogelijkheid om het bij al uw pakketten te gebruiken.

Als u hoogwaardige producten verzendt die veel hebzucht kunnen genereren, is het niet aan te raden om uw merk op de verpakking te zetten (wanneer dit merk bekend is of expliciet aangeeft welke producten verzonden worden), om dieven niet te verleiden... U kunt dan beter voor een neutrale verpakking kiezen, en uw eigen marketing verpakking niet gebruiken.

2. Hoe moet ik het verpakken?

 

a. Doe het ""ecolomisch"":

Door ons gezonde verstand te gebruiken kunnen we een paar opties overwegen die goed zijn voor onze planeet en voor onze portemonnee!

  • Denk eraan om uw interne verpakkingen van meubels op te halen:
   Veel verpakkingen kunnen opnieuw gebruikt worden, vooral als ze niet beschadigd zijn en als hun herkomst makkelijk te achterhalen is, twijfel er dan niet aan ze te hergebruiken.... maar doe dit niet als het product niet in goede staat is, want dan kan het hergebruiken u eerder meer geld dan minder geld kosten.
   Wat karton betreft; dat mag niet zijn vervormd. U kunt gebruikte dozen niet hergebruiken, omdat ze dan hun stevigheid hebben verloren tijdens het transport.
 • Gebruik het juiste product:
  Vaak ontstaat er door onwetendheid over de beschikbare producten een puinhoop. Dit is meestal het geval bij een massaal gebruik van tape: als uw pakket zwaar is en u bang bent dat het zal openen, kunt u beter denken aan een sterkere tape om zo voor meer sluiting te zorgen. U kunt ook denken aan strechfolie (50 keer goedkoper per m²). Dit geldt ook voor uw keuze voor karton: als een dubbele groef niet nodig is, kunt u zo 60 tot 80% besparen op kosten en papiergebruik! Ten slotte zal uw keuze over het gewicht van het pakket ook gevolgen hebben voor zowel uw portemonnee als voor de ozonlaag.

 

b. Goed gereedschap.... goede verpakkingen!

Het is afhankelijk van uw verzendkosten of u wel of niet overweegt om meer te investeren in goede verpakkingen en de inpak-taak te vergemakkelijken... en mooiere verpakkingen te hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld rollen tape of plastic folie gebruiken, welke erg goedkoop zijn (een paar euro) en praktisch in gebruik, waarmee u ook tijd kunt besparen: iets tapen is zelfs met één hand nog zo simpel! U moet ook nadenken over de ergonomie, maak van een eenvoudige tafel (die uw onderrug kan beschermen) een inpaktafel, uitgerust met tape en lijm. Zoals u ziet zijn er vele oplossingen die niet perse duur hoeven te zijn.

 

c. Verdelen geeft garantie

Wanneer u een pakket combineert met verschillende objecten, is het belangrijk om deze objecten goed naast elkaar te distribueren.

De eerste regel is om uw gezonde verstand en observatie te gebruiken: er kan geen direct contact zijn tussen schurende en gevoelige oppervlakten, zware en breekbare voorwerpen, etc. Het is nodig dat u zich constant de vraag stelt welke objecten bij elkaar kunnen. Wanneer deze bij elkaar moeten is het belangrijk om te isoleren (kartonnen plaat), te beschermen (noppenfolie, schuim) en om de objecten logisch te distribueren. Een voorwerp dat in de verpakking kan bewegen is gevoeliger voor beschadiging dan een object dat goed vastzit.

Geen enkel breekbaar product mag in contact worden gebracht met een ander object in dezelfde verpakking. U moet weten dat een goed verpakt breekbaar product tot twee keer zo groot kan worden door zijn verpakking.

 

Het tweede punt waar u op moet letten is dat het gewicht goed verdeeld moet zijn. De zwaardere producten moeten in het midden onderaan. Een pakket dat uit balans is heeft aanzienlijk meer kans om op de grond te vallen tijdens het transport! Daarom moet u beginnen met het zwaarste object in het midden te plaatsen, vervolgens verder te gaan met de rand daar omheen, etc. Hiermee wordt het risico op verbrijzeling sterk verminderd.

Voor het palletiseren geldt dezelfde logica... sommige kartonnen dozen zijn zeer geschikt voor het palletiseren (GALIA boxen), en dankzij deze boxen hoeft u geen Tetris expert te zijn voor een ideale palletisatie.

 

d. De bewegwijzering

We spraken al over breuk en diefstal, maar er is nog een belangrijk punt namelijk: verlies! Vandaag de dag is het risico hierop sterk verminderd door de opkomst van de tracking systemen. Echter is de functie van deze systemen wel afhankelijk van... de aanwezigheid van een label! Het risico van verlies heeft te maken met de positionering van het label.

Daarom:

 • Denk na voordat u de positionering van uw pakketten opbouwt
 • Zorg ervoor dat het label goed zichtbaar is
 • Vermijd gebieden waarbij het pakket wordt vastgegrepen
 • Vermijd een gebied waar het pakket kan scheuren of kan scheiden (twee vast getapete dozen)
 • Gebruik kwaliteitslabels
 • Bescherm het label met een deksel of een plastic folie

Als we het dan toch over labels hebben, er zijn veel voorgedrukte labels die belangrijke informatie over het pakket kunnen geven: pas op voor dit bepaalde risico, of: pas op: breekbaar.... Breng uw pakket in veiligheid door hier veel aandacht aan te besteden!

 

e. De pakketten samenvoegen

Bij sommige transportbedrijven is de prijs voor een extra kilo zo goedkoop dat het aantrekkelijk lijkt om al uw pakketten mee te laten zenden... maar bij andere bedrijven zijn de tarieven voor een groot volume anders voor één groot pakket dan voor vele kleine pakketten. MAAR: een zwaar pakket heeft een grotere kans op beschadiging bij een val, dus let op een eventuele scheiding van de pakketten en op de ergonomie van hun plaatsing.

Kortom, het is praktisch om breekbare en relatief lichte pakketten dicht op elkaar te plaatsen. Wij raden u aan om een stevige tape te gebruiken (in plaats van alleen lijm) en/of plastic folie (deze vermindert de kans op een breuk), en om elk van uw pakketten afzonderlijk te identificeren (door het label te dupliceren, bijvoorbeeld).

Zoals eerder vermeld hebben vermeld is het ook belangrijk te zorgen voor een veilige en eenvoudige hantering van de pakketten: een groot pakket is moeilijker vast te grijpen dan een aantal kleinere pakketten.

 

3. Welke pakketten kunnen niet worden verzonden?

 

Uw zending mag in ieder geval geen verboden goederen bevatten. Als u zich niet houdt aan deze instructies kunt u aansprakelijk worden gesteld. Het wordt sterk afgeraden om gevaarlijke goederen te vervoeren (glas, vloeibare elementen, etc.)